torsdag 28 oktober 2010

Filippa Gaga

söndag 24 oktober 2010

Veckans dilemma

Tigern utdöd om 12 år



Gå in på följande länk och lyssna. Där efter gör du uppgiften som står nedan.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2690174

Du ska ju enligt mål kursplanen:

"Utveckla förståelse av grundläggande existentiella och etiska synsätt och använda er förståelse vid era ställningstaganden."


Med andra ord, du ska träna dig i att förstå sådant som du möter i livet, saker som rör ditt eget och andras liv. Veta vad som är rätt och fel när du beslutar något du ska göra.


"Ni ska utveckla förmåga att se konsekvenser av era och andras ställningstaganden och handlingar."


Med andra ord, du ska förstå att de beslut du och andra människor fattar kan leda till olika saker, bra och dåliga och att man ibland kanske måste tänka om för att göra något så bra som möjligt.

UPPGIFT
Vad anser du om detta med tigrarna? Jag vill att du tar ställning till det du läser och funderar och reflekterar över det och skriver några rader.

torsdag 21 oktober 2010

Yrken

För er som inte har hittat bra information om olika yrken ska titta på följande ställen.


http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrkesinformation/Yrken-A-O.html


Samt:


http://www.ur.se/Ung/Amnen/Studievagledning/Yrken-a-o/


På AMS (arbetsförmedlingens sida) kan ni hitta mycket matnyttigt, hur man skriver CV. 
Hitta drömyrket:

Hur ser framtiden ut och var finns jobben om tio år? Ta en titt på framtidsutsikterna och arbetsmarknaden för just ditt yrke och cirka 200 andra yrken.

Jean Baptiste Bernadotte-200 år

Karl XIV Johan, 

1763–1844, kung av Sverige och av Norge (som Karl III Johan) från 1818. Karl XIV Johan hette ursprungligen Jean Baptiste Bernadotteoch var son till sakföraren Henri Bernadotte i Pau i sydvästra Frankrike. År 1780 tog han värvning och gjorde karriär i franska armén, på 1790-talet som en av landets främsta generaler. År 1806 utnämndes han till furste av Pontecorvo, och 1810 erbjöds han att bli svensk tronföljare. Han anlände i oktober samma år och adopterades av Karl XIII under namnet Karl Johan. Redan som tronarvinge spelade Karl XIV Johan en huvudroll i svensk politik. År 1812 orienterade han sig mot Ryssland och anförde 1813 svenska trupper mot Napoleon och dennes förbundna, vilket 1814 ledde till freden i Kiel, varigenom Karl XIV Johan även blev norsk tronföljare. År 1818 blev han kung av båda rikena. Som sådan förde Karl XIV Johan en auktoritär men fredlig politik, som bl.a. ledde till byggandet av Karlsborgs fästning och Göta kanal. Hans alltmer konservativa maktutövning ("sängkammarregementet") ledde till hård kritik från liberalerna. – Gift med Désirée Clary (Desideria), far till Oscar  I.




onsdag 6 oktober 2010

PARIS

Hej alla mina kära elever!

Då flyger jag till Paris ikväll. Sissi tar hand om er på måndag och pratar med er om gymnasieval, jag är åter på plats på tisdag.
Fotografering sker den 13/10.

Jag önskar er en fortsatt bra PRAO-vecka.

tina

söndag 3 oktober 2010

PRAO

Då var det dags, för höstens PRAO! Ta er nu en riktig funderare och försök känn efter, vad arbetslivet verkligen kan innebära. Glöm inte att du har fått en uppgift att genomföra under veckan. Måndagen efter PRAO, vecka 41 har Sissi hand om er första SO-lektion där hon kommer att prata med er om val inför gymnasiet. Själv befinner jag mig just då i Paris.

Hoppas det gick bra för er på Äppelmarknaden, kunde tyvärr inte komma, eftersom jag har haft fullt upp med att röja ut min vind.

För er som inte uppfattat infon angående skolfotografering så kommer det att ske veckan efter PRAO´n.