måndag 21 mars 2011

Vårdagjämning idag

vårdagjämning

den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från söder mot norr. Vårdagjämning inträffar den 20 eller 21 mars


Astronomiska koordinater.


I ekvatorns system anges en himlakropps läge med två vinklar: rektascension (α) som mäts längs himmelsekvatorn från vårdagjämningspunkten (♈) och runt; deklination (δ) som mäts från himmelsekvatorn (δ = 0°) mot himmelspolerna, i positiv led mot norra himmelspolen (δ = +90°), i negativ led mot södra (δ = –90°)



Kulturhistoria


När bondepraktikan tillkom inföll vårdagjämningen på Gregoriusdagen den 12 mars, och det främst i södra och västra Sverige spridda rimmet "Gregorii tid är dag och natt lika vid" fortlevde i traditionen även efter 1753 års kalenderreform och in på 1900-talet. Gregoriusdagens betydelse som märkesdag för vädertydor (jämför tyda) beror på denna dess forna karaktär av "första vårdag". Den egentliga vårdagjämningsdagen efter 1753 har däremot inte attraherat några traditioner.

fredag 18 mars 2011

Bra länkar

HÄR hittar ni en bra länk till en sida som handlar om geologi. Där kan ni hitta information om jordbävningar bl.a. Samt en massa annat om jorden.


torsdag 17 mars 2011

Italien firar 150 år

Det var den 17 mars 1861 som kungariket Italien utropades efter att flera små stater på den appeninska halvön hade enats.






söndag 13 mars 2011

Japan inkl. uppgift

Tiotusentals människor saknas i Japan


En av de största räddningsoperationerna i modern tid pågår i Japan, som drabbades av jordbävning och tsunami i fredags.


Militären har mobiliserat 50 000 man, 300 flygplan och 40 fartyg för undsättning till de drabbade områdena och över200 000 människor har övernattat i tillfälliga härbärgen.

Japans Röda Kors har skickat ut 400 läkare och sjukvårdare till drabbade områden för att vårda skadade på mobila kliniker.

Det är fortfarande omöjligt att få en överblick över antalet dödsoffer efter jordbävningen och de därpå följande tsunamivågorna i det värst drabbade området.

Räddningsarbetet försvåras av att en stor del av vägarna i kustområdena är oframkomliga. Till de mest skadade områdena kommer man inte fram ens med helikopter.

Myndigheterna koncentrerar sig först på att rädda människoliv och först därefter på att kartlägga antalet döda.

Stora områden ödelagda

Tsunamin ödelade stora delar av nordostkusten på den japanska huvudön Honshu.

Enligt myndigheterna saknas exempelvis 10 000 människor i den lilla hamnstaden Minamisanriku - det betyder över hälften av stadens invånare. Helikopterbilder visar att stadens centrum är bortsköljt.

Också staden Rikuzentakata, som med drygt 20 000 invånare är ungefär lika stor som Jakobstad, så gott som totalförstördes. Tidigare rapporterades om hundratals dödsoffer i en stadsdel nära stranden i storstaden Sendai.

Fyra hela passagerartåg på kustbanan saknas. Helikopterbilder visar nödmeddelanden på sjukhustak och andra byggnader i katastrofområdet.

De överlevande saknar vatten, mat och mediciner.

Gårdagens jordbävning mätte eventuellt så mycket som 9,1 på Richterskalan. Flodvågen var cirka tio meter hög då den träffade kusten. Skalvet inträffade så nära kusten att tsunamivarningar inte hann nå människor.

Åtminstone 45 länder har erbjudit Japan hjälp med räddningsarbetet och flera utländska räddningsteam är redan på väg. Också Finland har erbjudit hjälp, men tills vidare tar Japan emot hjälp endast från närområden. 

På följande sida hittar du tragiska filmklipp från det inträffade.

Skalvet mätte 9,0



Räddningsmanskap kämpade på söndagen för att ta sig fram till de områden som ödelades av jordbävningen och tsunamin i Japan i fredags. 


Japans regering fördubblade på lördagen insatsstyrkan till100 000 man, vilket är nästan hälften av Japans armé i aktiv tjänst.

Åtminstone en miljon hushåll är utan vatten och två och en halv miljon utan elektricitet. Vägarna och järnvägarna till de drabbade områdena har förstörts och flera flygplatser är obrukbara.

Räddningsstyrkorna har rapporterat att de hittat flera grupper om hundratals döda i olika områden längs med kusten. Bara i den lilla hamnstaden Minamisanriku saknas tiotusen människor, vilket är över hälften av invånarna där.

Hjälpinsatser har anlänt till Japan från omvärlden. Hittills har 69 länder erbjudit sin hjälp.

Det rör sig om allt från räddningsmanskap, läkare och spårhundar till transport- och sjukhusmateriel. 
Bland annat har ett amerikanskt hangarfartyg lagt sig utanför kusten för att fungera som stödjepunkt för helikoptrar.

Japanska seismologer fastslog på söndagen att skalvet i fredags mätte 9,0 på richterskalan. Det är det kraftigaste i Japan sedan man började mäta magnituderna och det femte starkaste i hela världen under de senaste 100 åren.


WHO: Strålningen i Japan endast lokal



Japanska strålsäkerhetsmyndigheter betecknar explosionen i kärnkraftverket i Fukushima I som grad 4 på den internationella skalan från 0 till 7.
Det innebär en kärnkraftsolycka med mindre, lokala följder för miljön och befolkningen. Tre personer som befann sig på en skolgård och väntade på att bli evakuerade nära den reaktor där explosionen inträffade utsattes för strålning, uppger myndigheterna. Strålningen var dock inte så kraftig att det konstaterats några strålningsskador hos personerna.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att strålningsläckan inte innebär någon större risk för människors hälsa.

Strålsäkerhetscentralen STUK meddelar att det inte skett någon härdsmälta vid kärnkraftverket. STUK baserar sina uppgifter på information från Japans kabinettsminister.

Kraftig explosion i reaktorn

Reaktorhallen rasade i samband med explosionen i förmiddags, men skyddsbyggnaden som omringar reaktorkärnan skadades inte. Enligt myndigheterna har endast små mängder radioaktiva ämnen läckt ut.

Undantagstillstånd råder vid det drabbade kärnkraftverket. Befolkningen har evakuerats på en radie av 20 kilometer runt kraftverket. Det är fråga om över 140 000 personer.

Trycket inne i reaktorerna uppgavs i ett skede vara dubbelt så högt som det borde vara och radioaktiviteten inne i kraftverket ökade kraftigt. Trycket och radioaktiviteten har minskat igen och börjar normaliseras.

Andra kärnkraftverk som skakades av jordbävningen har inte rapporterat om problem. De stängdes automatiskt, såsom de är planerade att göra vid jordskalv och kylsystemen fungerar, uppger myndigheterna.
Japan har 55 reaktorer som producerar en tredjedel av landets elenergi. 

Explosion hotar igen i Fukushima


En andra reaktor vid det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 har fått allvarliga problem, uppger de japanska kärnkraftsmyndigheterna. 


Reaktorns reservkylningsssystem slutade fungera i går kväll och trycket i reaktorkärlet började stiga.

För att lätta på trycket släpptes ånga ut i luften, vilket ökade strålningen i omgivningen. Enligt en regeringstalesman finns det risk för en vätgasexplosion i kraftverksbyggnaden, som enligt talesmannen dock knappast förstör själva reaktorkärlet.

De japanska myndigheterna säger sig befara att en härdsmälta kan ha inträffat i de två av kraftverkets reaktorer som har fått de allvarligaste problemen efter fredagens jordbävning. En explosion förstörde den ena reaktors ytterbyggnad i går. 


källa: http://svenska.yle.fi

Uppgift
I samband med det tragiska som händer i Japan, vill jag passa på att lägga in ett arbete i geografi. För dig som eventuellt vill satsa på ett högre betyg i ämnet, har din chans nu. Dock ska alla genomföra detta arbete för att nå godkänt i geografi. HÄR kan du läsa mer i kursplanen i geografi,  varför vi ska arbeta med detta samt betygskriterier.

Har du frågor så säg till mig.

Du ska skriva ett arbete på minst 300 ord, som innehåller fakta om hur och varför en jordbävning uppstår och vad en tsunami innebär. (Repetition bl.a. från 8:an när Haiti drabbades)
Du ska även i ditt arbete skriva om kärnkraftverk. Du ska känna till och förklara begrepp som exempelvis härdsmälta och reaktor. Nämna tidigare olyckor och nämna vilka konsekvenserna dessa haft.
Ditt arbete ska innehålla egna reflektioner.
Glöm inte ange vilka källor du använt. 
 Arbetet mejlar du till mig senast vecka 12.

tisdag 8 mars 2011

Två händelser på samma dag


Internationella kvinnodagen den 8 mars
Den 8 mars firas internationella kvinnodagen. Det var den tyska socialdemokraten och senare kommunisten
Clara Zetkin som tog initiativ till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen
och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Hon la fram förslaget på den andra internationella socialistiska
kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910. De första åren firades dagen någon gång under våren, men snart fastställdes
datumet till den 8 mars.

Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade internationella kvinnodagen.
I de länder där fascism och nazism fick makten förbjöds firandet av kvinnodagen.

I slutet av 1960-talet togs firandet upp igen av den nya vågens feminism i USA. I Sverige återtog vi 8 mars-firandet
1971 då Grupp 8 demonstrerade i Stockholm. Kraven gällde då bland annat fri abort och daghemsplatser åt alla.
1972 ordnade Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund ett stort möte den 8 mars i Stockholm och året därpå
hade firandet spritt sig till övriga landet.


Kvinnogrupper över hela världen firar idag internationella kvinnodagen.
 Dagen firas
också i FN. 1977 antog FN:s generalförsamling en resolution, som rekommenderade ett allmänt firande av en
 internationell kvinnodag, vilket ledde till att även politiskt neutrala kvinnoorganisationer började delta. 1980 proklamerade
 FN 8 mars som internationell kvinnodag.

I många länder är 8 mars en nationell helgdag.När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig,
kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på en snart 100-årig kamp för jämlikhet,
rättvisa, fred och utveckling.
(källa Nordiska museet)
Mer info finns att hitta här. Där det finns ytterligare länkar till relaterade artiklar som knyter an till ämnet.