söndag 13 mars 2011

Japan inkl. uppgift

Tiotusentals människor saknas i Japan


En av de största räddningsoperationerna i modern tid pågår i Japan, som drabbades av jordbävning och tsunami i fredags.


Militären har mobiliserat 50 000 man, 300 flygplan och 40 fartyg för undsättning till de drabbade områdena och över200 000 människor har övernattat i tillfälliga härbärgen.

Japans Röda Kors har skickat ut 400 läkare och sjukvårdare till drabbade områden för att vårda skadade på mobila kliniker.

Det är fortfarande omöjligt att få en överblick över antalet dödsoffer efter jordbävningen och de därpå följande tsunamivågorna i det värst drabbade området.

Räddningsarbetet försvåras av att en stor del av vägarna i kustområdena är oframkomliga. Till de mest skadade områdena kommer man inte fram ens med helikopter.

Myndigheterna koncentrerar sig först på att rädda människoliv och först därefter på att kartlägga antalet döda.

Stora områden ödelagda

Tsunamin ödelade stora delar av nordostkusten på den japanska huvudön Honshu.

Enligt myndigheterna saknas exempelvis 10 000 människor i den lilla hamnstaden Minamisanriku - det betyder över hälften av stadens invånare. Helikopterbilder visar att stadens centrum är bortsköljt.

Också staden Rikuzentakata, som med drygt 20 000 invånare är ungefär lika stor som Jakobstad, så gott som totalförstördes. Tidigare rapporterades om hundratals dödsoffer i en stadsdel nära stranden i storstaden Sendai.

Fyra hela passagerartåg på kustbanan saknas. Helikopterbilder visar nödmeddelanden på sjukhustak och andra byggnader i katastrofområdet.

De överlevande saknar vatten, mat och mediciner.

Gårdagens jordbävning mätte eventuellt så mycket som 9,1 på Richterskalan. Flodvågen var cirka tio meter hög då den träffade kusten. Skalvet inträffade så nära kusten att tsunamivarningar inte hann nå människor.

Åtminstone 45 länder har erbjudit Japan hjälp med räddningsarbetet och flera utländska räddningsteam är redan på väg. Också Finland har erbjudit hjälp, men tills vidare tar Japan emot hjälp endast från närområden. 

På följande sida hittar du tragiska filmklipp från det inträffade.

Skalvet mätte 9,0



Räddningsmanskap kämpade på söndagen för att ta sig fram till de områden som ödelades av jordbävningen och tsunamin i Japan i fredags. 


Japans regering fördubblade på lördagen insatsstyrkan till100 000 man, vilket är nästan hälften av Japans armé i aktiv tjänst.

Åtminstone en miljon hushåll är utan vatten och två och en halv miljon utan elektricitet. Vägarna och järnvägarna till de drabbade områdena har förstörts och flera flygplatser är obrukbara.

Räddningsstyrkorna har rapporterat att de hittat flera grupper om hundratals döda i olika områden längs med kusten. Bara i den lilla hamnstaden Minamisanriku saknas tiotusen människor, vilket är över hälften av invånarna där.

Hjälpinsatser har anlänt till Japan från omvärlden. Hittills har 69 länder erbjudit sin hjälp.

Det rör sig om allt från räddningsmanskap, läkare och spårhundar till transport- och sjukhusmateriel. 
Bland annat har ett amerikanskt hangarfartyg lagt sig utanför kusten för att fungera som stödjepunkt för helikoptrar.

Japanska seismologer fastslog på söndagen att skalvet i fredags mätte 9,0 på richterskalan. Det är det kraftigaste i Japan sedan man började mäta magnituderna och det femte starkaste i hela världen under de senaste 100 åren.


WHO: Strålningen i Japan endast lokal



Japanska strålsäkerhetsmyndigheter betecknar explosionen i kärnkraftverket i Fukushima I som grad 4 på den internationella skalan från 0 till 7.
Det innebär en kärnkraftsolycka med mindre, lokala följder för miljön och befolkningen. Tre personer som befann sig på en skolgård och väntade på att bli evakuerade nära den reaktor där explosionen inträffade utsattes för strålning, uppger myndigheterna. Strålningen var dock inte så kraftig att det konstaterats några strålningsskador hos personerna.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att strålningsläckan inte innebär någon större risk för människors hälsa.

Strålsäkerhetscentralen STUK meddelar att det inte skett någon härdsmälta vid kärnkraftverket. STUK baserar sina uppgifter på information från Japans kabinettsminister.

Kraftig explosion i reaktorn

Reaktorhallen rasade i samband med explosionen i förmiddags, men skyddsbyggnaden som omringar reaktorkärnan skadades inte. Enligt myndigheterna har endast små mängder radioaktiva ämnen läckt ut.

Undantagstillstånd råder vid det drabbade kärnkraftverket. Befolkningen har evakuerats på en radie av 20 kilometer runt kraftverket. Det är fråga om över 140 000 personer.

Trycket inne i reaktorerna uppgavs i ett skede vara dubbelt så högt som det borde vara och radioaktiviteten inne i kraftverket ökade kraftigt. Trycket och radioaktiviteten har minskat igen och börjar normaliseras.

Andra kärnkraftverk som skakades av jordbävningen har inte rapporterat om problem. De stängdes automatiskt, såsom de är planerade att göra vid jordskalv och kylsystemen fungerar, uppger myndigheterna.
Japan har 55 reaktorer som producerar en tredjedel av landets elenergi. 

Explosion hotar igen i Fukushima


En andra reaktor vid det jordbävningsdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 har fått allvarliga problem, uppger de japanska kärnkraftsmyndigheterna. 


Reaktorns reservkylningsssystem slutade fungera i går kväll och trycket i reaktorkärlet började stiga.

För att lätta på trycket släpptes ånga ut i luften, vilket ökade strålningen i omgivningen. Enligt en regeringstalesman finns det risk för en vätgasexplosion i kraftverksbyggnaden, som enligt talesmannen dock knappast förstör själva reaktorkärlet.

De japanska myndigheterna säger sig befara att en härdsmälta kan ha inträffat i de två av kraftverkets reaktorer som har fått de allvarligaste problemen efter fredagens jordbävning. En explosion förstörde den ena reaktors ytterbyggnad i går. 


källa: http://svenska.yle.fi

Uppgift
I samband med det tragiska som händer i Japan, vill jag passa på att lägga in ett arbete i geografi. För dig som eventuellt vill satsa på ett högre betyg i ämnet, har din chans nu. Dock ska alla genomföra detta arbete för att nå godkänt i geografi. HÄR kan du läsa mer i kursplanen i geografi,  varför vi ska arbeta med detta samt betygskriterier.

Har du frågor så säg till mig.

Du ska skriva ett arbete på minst 300 ord, som innehåller fakta om hur och varför en jordbävning uppstår och vad en tsunami innebär. (Repetition bl.a. från 8:an när Haiti drabbades)
Du ska även i ditt arbete skriva om kärnkraftverk. Du ska känna till och förklara begrepp som exempelvis härdsmälta och reaktor. Nämna tidigare olyckor och nämna vilka konsekvenserna dessa haft.
Ditt arbete ska innehålla egna reflektioner.
Glöm inte ange vilka källor du använt. 
 Arbetet mejlar du till mig senast vecka 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar