måndag 2 maj 2011

Usama bin Ladin är död

Ledaren för terrornätverket al-Qaida är död. Beskedet presenterades av USA:s president Barack Obama i ett extrainsatt presskonferens tidigt på måndagen svensk tid. Enligt Obama dödades bin Ladin av amerikanska soldater i en operation i Pakistan.



President Barack Obama bekräftade att en amerikans säkerhetsstyrka dödat Usama Bin Ladin. Obama meddelade nyheten i ett hastigt insatt tal i tv på måndagsmorgonen
USA har jagat bin Ladin i nästa tio år, sedan attentaten mot World Trade Center (WTC) i New York och militärhögkvarteret Pentagon i Washington den 11 september 2001 då.
USA:s styrka dödade bin Ladin på söndagen, sade Obama. Förra veckan hade USA samlat in tillräckligt med underrättelseuppgifter för att kunna slå till mot honom.
USA anser att bin Ladin var hjärnan bakom attentaten liksom flera andra dödligt attentat mot USA.
Fulltankade passagerarflygplan störtades in i tvillingtornen i WTC och i Pentagon och omkring 3 000 människor dödades. Ytterligare ett plan störtade i Pennsylvania på väg till Washington.
Inför värdens tv-tittare syntes hur tvillingtornen började brinna och störtade samman när den bärande stålkonstruktionen mjuknade av hettan.
USA-dollarn steg i värde på Asienbörserna vid budet om bin Ladins död.
Människor jublar utanför presidenthögkvarteret Vita huset i Washington efter nyheten om bin Ladins död.
Jakten på bin Ladin har haft högsta prioritet i tio år, sade Obama under den presskonferens där han meddelade att Usama bin Ladin är död. (källa P1)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar