tisdag 21 december 2010

Julkalender del 6

Hur ser julen ut i andra delar av världen?


Var kommer tomten ifrån?


Om du inte kan få nog av fakta om julen, gå in på NE och frossa i allt tänkbart spännande, du har din inloggning och kan komma in via följande länk: NE-julen
Sugen på att lösa ett korsord i vinterkylan, kolla denna länk: Julkorsord

Ni kommer få den sista luckan någon dag innan jul. 
Samt en julhälsning från mig. 

måndag 20 december 2010

Julkalender del 5


Årets julklapp


Har du ordnat dina julklappar ännu? Eller bestämt dig för vad du önskar dig i år? Ibland kan det vara svårt, men det finns mycket att välja på i affärerna. Surfplattan har utsetts till årets julklapp 2010, men om barnen får välja blir det ett husdjur. Vill man i stället hjälpa världens fattiga barn och vuxna finns det andra julklappar att ge.

Gå in på NE och läs artikeln: http://www.ne.se/repj/årets-julklapp

Ålen hotad på årets julbord

Ålen är en utrotningshotad delikatess och nu uppmanar Världsnaturfonden, WWF, oss att skippa ål på julbordet.
Gå in på följande länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4242644och lyssna på reportaget: Ålen på julbordet.

torsdag 16 december 2010

Torsdagens hemfärd

Det var väl inte så oväntat att jag stötte på problem på hemfärden. 
Tänkte delge er lite bilder.

Här ser ni min bil en bra bit från huset. 
Jag fick gå hem, som tur var hade jag medvind.


Vid 16 när det var dags att bli bortforslad, lastaren kom och hämtade mig.
Här får ni se en liten film av det.


söndag 12 december 2010

Julkalender del 4


Lucia


Luci´a, sicilianskt helgon som led martyrdöden ca 304 under Diocletianus förföljelse. Enligt legenden ska hon ha bränts på bål, men utan att skadas. Man stötte då ett svärd i hennes hals. Hennes minne firas på Luciadagen 13 december. Den vitklädda gestalten med ljuskrans skapades på 1500- eller 1600-talet bland protestanter i Tyskland och kom till Sverige under 1600- och 1700-talen.

LUCIA.

Målning från 1400-talet av Francesco del Cossa.
lucia kallas en högtid som firas den 13 december och också huvudpersonen vid denna högtid. Lucian, eller lussebruden, är en vitklädd flicka som på sitt huvud bär en krona med ljus. Hon har ett följe av flickor som kallas tärnor och pojkar som kallas stjärngossar. Luciatåget går runt tidigt på morgonen och sjunger sånger och bjuder på saffransbröd som kallas lussekatter.
Lucia, Sankta Lucia, var ett helgon från Sicilien. Seden med luciafirande har förekommit i bland annat Västergötland och Värmland sedan 1600-talet. Under 1900-talet blev den allmänt spridd i Sverige och bland svensktalande i Finland. I andra länder har man inte luciatåg.


Stjärngossar 
Var förr unga män som på trettondedag jul uppförde julspel om heliga tre konungars besök hos den nyfödde Jesus. De gjorde julspelen för att tjäna pengar till sina studier. En av stjärngossarna hade en stjärna med ett ljus inuti. Numera brukar stjärngossar gå i luciatåg och ha strutformade pappershattar med stjärnor på huvudet. 
Heliga tre konungar
Den kristna traditionens tolkning av stjärntydarna, "de vise männen" i Matteusevangeliet 2:1–12. Tretalet kommer av de tre gåvorna guld, rökelse och myrra. Redan tidigt uppstod en rik legendflora: de fick namn (oftast Kaspar, Melchior och Balthasar) och egna reliker ("trekungaskrinet" i Kölndomen).


HELIGA TRE KONUNGAR.
Kaspar, Melchior och Balthasar överlämnar sina gåvor till Jesusbarnet. Målningen är från 1400-talet.


saffran


saffran fås från växten saffranskrokus och används främst som krydda. Den har också använts som färgämne och parfym. Saffran har en orangeaktig färg, men det man färgar med saffran blir gult. Saffran skördas genom att blommans så kallade pistillmärken plockas för hand. Till 1 kilo saffran behövs pistillmärken från 70 000 blommor. Det gör att saffran är världens dyraste krydda och därför ofta har förfalskats. Saffran odlades redan för 3 500 år sedan bland annat i Egypten och på Kreta. Till Sverige kom saffran på 1300-talet, och man började använda den i bröd på 1600-talet. Vanligast nuförtiden är att man har saffran i lussekatter och annat bröd runt julen.


1 kg saffran kostar 61 000 kr

fredag 10 december 2010

Nobeldagen-med ett litet uppdrag

Idag firas Nobeldagen.
När vi pratade om Nobel förra året fokuserade vi på Nobel själv och hans liv. Här får ni en snabbguide gällande nobelpriset.




Snabbguide: Nobelpriset
Stiftelsen och pengarna
Nobelstiftelsen kom till år 1900 med den svenske uppfinnaren och affärsmannen Alfred Nobels testamente som grund. Stiftelsen förvaltar de pengar som Nobel donerade och som används till att belöna pristagarna. Donationen var på cirka 1,5 miljarder kronor i dagens penningvärde. 2005 uppgick tillgångarna till cirka 3,5 miljarder. Nobelstiftelsen sköter också arrangemangen kring prisutdelningen.

Priserna
Det delas ut fem olika Nobelpris, i enlighet med Nobels testamente: i fysik, kemi, medicin/fysiologi, litteratur samt fred. Dessutom finns ekonomipriset till Alfred Nobels minne som instiftades av Sveriges riksbank 1968. Kungliga vetenskapsakademin utser pristagarna i fysik, kemi och ekonomi. Karolinska institutet utser pristagarna i fysiologi/medicin. Svenska akademin utser litteraturpristagaren. Fredspriset delas ut av den norska Nobelkommittén vars ledamöter utses av den norska riksdagen (stortinget).

Så föreslås kandidaterna


Särskilda Nobelkommittéer på Vetenskapsakademin, Karolinska och Svenska Akademin bjuder in tusentals personer varje år att komma med förslag till pristagare. Det är professorer och andra vetenskapsmän, tidigare Nobelpristagare, akademiledamöter av olika slag, parlamentariker, författare med flera. Så många länder och universitet som möjligt ska vara representerade. Bara de inbjudna kan nominera kandidater. Vilka som blivit nominerade hålls hemligt i 50 år. Pristagarna offentliggörs i början av oktober.

Pompa och ståt


Priserna i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och ekonomi delas ut i Stockholm på Alfred Nobels dödsdag den 10 december. Ceremonin äger rum på Konserthuset. Pristagarna får diplom, medalj samt 10 miljoner kronor per pris. På kvällen hålls en bankett i Stockholms stadshus med 1.300 gäster. Fredspriset delas ut i Oslo. I samband med festligheterna håller pristagarna särskilda Nobelföreläsningar.

Vild du veta mer: http://svt.se/2.146551/nobelpriset_2010

måndag 6 december 2010

Julkalender del 3

Här kommer lite mer fakta om jul i historien.


Några av er har gjort bra gissningar gällande det absurda beloppet 61 miljarder.


Trots finanskrisen förra året förväntades julhandeln slå rekord 2009. 

Advent är traditionellt startskottet för svenskarnas julhandel. Det är nu vi börjar köpa julklappar och julmat – totalt för ett värde av 6600 kronor, enligt Svensk Handel.
Varje person handlar för 1.400 kronor mer under december än under en genomsnittlig månad.
En snittjulklapp i Sverige kostar mellan 100 och 499 kronor, enligt undersökningen.
Men det satsas även 61 miljarder på forskning
EU-kommissionen satsar mer pengar än någonsin på forskning och utveckling. 

Sammanlagt satsar EU-kommissionen 61 miljarder på forskning och utveckling för år 2011 – det är mer än någonsin tidigare. Anslaget är en del av EU-kommissionens Europa 2020-strategi som skall lyfta Europa till tätpositioner inom en rad forskningsområden samt leda Europa ut ur den ekonomiska krisen. Finansieringen kommer att gå till 16 000 forskares och industriförtagares projekt.

fredag 3 december 2010

Julkalender del 2 - inklusive en liten uppgift.

Vad ni kanske inte visste om julesnö.


och julblommor


Uppgift

Fundera över vad denna siffra handlar om. Skriv ner dina tankar.

61 000 000 000


onsdag 1 december 2010

Julkalendrar 1960-1969

1:a december

Julkalender

Då har vi gått in i årets sista månad. Med blandade känslor.
Då tänker jag främst på det vita som ligger i min trädgård.
Men lite trevligt kan det också vara.


Fram till jullovet kommer jag att erbjuda er och göra lite olika nedslag med fokus på främst traditioner och högtider.
Läs och lär. Ibland kan det innehålla en uppgift som du ska genomföra.


Glöm  inte att klicka på bilden.