fredag 10 december 2010

Nobeldagen-med ett litet uppdrag

Idag firas Nobeldagen.
När vi pratade om Nobel förra året fokuserade vi på Nobel själv och hans liv. Här får ni en snabbguide gällande nobelpriset.




Snabbguide: Nobelpriset
Stiftelsen och pengarna
Nobelstiftelsen kom till år 1900 med den svenske uppfinnaren och affärsmannen Alfred Nobels testamente som grund. Stiftelsen förvaltar de pengar som Nobel donerade och som används till att belöna pristagarna. Donationen var på cirka 1,5 miljarder kronor i dagens penningvärde. 2005 uppgick tillgångarna till cirka 3,5 miljarder. Nobelstiftelsen sköter också arrangemangen kring prisutdelningen.

Priserna
Det delas ut fem olika Nobelpris, i enlighet med Nobels testamente: i fysik, kemi, medicin/fysiologi, litteratur samt fred. Dessutom finns ekonomipriset till Alfred Nobels minne som instiftades av Sveriges riksbank 1968. Kungliga vetenskapsakademin utser pristagarna i fysik, kemi och ekonomi. Karolinska institutet utser pristagarna i fysiologi/medicin. Svenska akademin utser litteraturpristagaren. Fredspriset delas ut av den norska Nobelkommittén vars ledamöter utses av den norska riksdagen (stortinget).

Så föreslås kandidaterna


Särskilda Nobelkommittéer på Vetenskapsakademin, Karolinska och Svenska Akademin bjuder in tusentals personer varje år att komma med förslag till pristagare. Det är professorer och andra vetenskapsmän, tidigare Nobelpristagare, akademiledamöter av olika slag, parlamentariker, författare med flera. Så många länder och universitet som möjligt ska vara representerade. Bara de inbjudna kan nominera kandidater. Vilka som blivit nominerade hålls hemligt i 50 år. Pristagarna offentliggörs i början av oktober.

Pompa och ståt


Priserna i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och ekonomi delas ut i Stockholm på Alfred Nobels dödsdag den 10 december. Ceremonin äger rum på Konserthuset. Pristagarna får diplom, medalj samt 10 miljoner kronor per pris. På kvällen hålls en bankett i Stockholms stadshus med 1.300 gäster. Fredspriset delas ut i Oslo. I samband med festligheterna håller pristagarna särskilda Nobelföreläsningar.

Vild du veta mer: http://svt.se/2.146551/nobelpriset_2010
Uppgift
En av nobelpristagarna är regimkritisk och detta har lett till att länder bland annat bojkottar prisutdelningen.
Ta reda på vem och försök förklara vad det handlar om.
Glöm inte att du kan behöva slå upp ord och se vad de betyder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar