tisdag 21 december 2010

Julkalender del 6

Hur ser julen ut i andra delar av världen?


Var kommer tomten ifrån?


Om du inte kan få nog av fakta om julen, gå in på NE och frossa i allt tänkbart spännande, du har din inloggning och kan komma in via följande länk: NE-julen
Sugen på att lösa ett korsord i vinterkylan, kolla denna länk: Julkorsord

Ni kommer få den sista luckan någon dag innan jul. 
Samt en julhälsning från mig. 

måndag 20 december 2010

Julkalender del 5


Årets julklapp


Har du ordnat dina julklappar ännu? Eller bestämt dig för vad du önskar dig i år? Ibland kan det vara svårt, men det finns mycket att välja på i affärerna. Surfplattan har utsetts till årets julklapp 2010, men om barnen får välja blir det ett husdjur. Vill man i stället hjälpa världens fattiga barn och vuxna finns det andra julklappar att ge.

Gå in på NE och läs artikeln: http://www.ne.se/repj/årets-julklapp

Ålen hotad på årets julbord

Ålen är en utrotningshotad delikatess och nu uppmanar Världsnaturfonden, WWF, oss att skippa ål på julbordet.
Gå in på följande länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4242644och lyssna på reportaget: Ålen på julbordet.

torsdag 16 december 2010

Torsdagens hemfärd

Det var väl inte så oväntat att jag stötte på problem på hemfärden. 
Tänkte delge er lite bilder.

Här ser ni min bil en bra bit från huset. 
Jag fick gå hem, som tur var hade jag medvind.


Vid 16 när det var dags att bli bortforslad, lastaren kom och hämtade mig.
Här får ni se en liten film av det.


söndag 12 december 2010

Julkalender del 4


Lucia


Luci´a, sicilianskt helgon som led martyrdöden ca 304 under Diocletianus förföljelse. Enligt legenden ska hon ha bränts på bål, men utan att skadas. Man stötte då ett svärd i hennes hals. Hennes minne firas på Luciadagen 13 december. Den vitklädda gestalten med ljuskrans skapades på 1500- eller 1600-talet bland protestanter i Tyskland och kom till Sverige under 1600- och 1700-talen.

LUCIA.

Målning från 1400-talet av Francesco del Cossa.
lucia kallas en högtid som firas den 13 december och också huvudpersonen vid denna högtid. Lucian, eller lussebruden, är en vitklädd flicka som på sitt huvud bär en krona med ljus. Hon har ett följe av flickor som kallas tärnor och pojkar som kallas stjärngossar. Luciatåget går runt tidigt på morgonen och sjunger sånger och bjuder på saffransbröd som kallas lussekatter.
Lucia, Sankta Lucia, var ett helgon från Sicilien. Seden med luciafirande har förekommit i bland annat Västergötland och Värmland sedan 1600-talet. Under 1900-talet blev den allmänt spridd i Sverige och bland svensktalande i Finland. I andra länder har man inte luciatåg.


Stjärngossar 
Var förr unga män som på trettondedag jul uppförde julspel om heliga tre konungars besök hos den nyfödde Jesus. De gjorde julspelen för att tjäna pengar till sina studier. En av stjärngossarna hade en stjärna med ett ljus inuti. Numera brukar stjärngossar gå i luciatåg och ha strutformade pappershattar med stjärnor på huvudet. 
Heliga tre konungar
Den kristna traditionens tolkning av stjärntydarna, "de vise männen" i Matteusevangeliet 2:1–12. Tretalet kommer av de tre gåvorna guld, rökelse och myrra. Redan tidigt uppstod en rik legendflora: de fick namn (oftast Kaspar, Melchior och Balthasar) och egna reliker ("trekungaskrinet" i Kölndomen).


HELIGA TRE KONUNGAR.
Kaspar, Melchior och Balthasar överlämnar sina gåvor till Jesusbarnet. Målningen är från 1400-talet.


saffran


saffran fås från växten saffranskrokus och används främst som krydda. Den har också använts som färgämne och parfym. Saffran har en orangeaktig färg, men det man färgar med saffran blir gult. Saffran skördas genom att blommans så kallade pistillmärken plockas för hand. Till 1 kilo saffran behövs pistillmärken från 70 000 blommor. Det gör att saffran är världens dyraste krydda och därför ofta har förfalskats. Saffran odlades redan för 3 500 år sedan bland annat i Egypten och på Kreta. Till Sverige kom saffran på 1300-talet, och man började använda den i bröd på 1600-talet. Vanligast nuförtiden är att man har saffran i lussekatter och annat bröd runt julen.


1 kg saffran kostar 61 000 kr

fredag 10 december 2010

Nobeldagen-med ett litet uppdrag

Idag firas Nobeldagen.
När vi pratade om Nobel förra året fokuserade vi på Nobel själv och hans liv. Här får ni en snabbguide gällande nobelpriset.




Snabbguide: Nobelpriset
Stiftelsen och pengarna
Nobelstiftelsen kom till år 1900 med den svenske uppfinnaren och affärsmannen Alfred Nobels testamente som grund. Stiftelsen förvaltar de pengar som Nobel donerade och som används till att belöna pristagarna. Donationen var på cirka 1,5 miljarder kronor i dagens penningvärde. 2005 uppgick tillgångarna till cirka 3,5 miljarder. Nobelstiftelsen sköter också arrangemangen kring prisutdelningen.

Priserna
Det delas ut fem olika Nobelpris, i enlighet med Nobels testamente: i fysik, kemi, medicin/fysiologi, litteratur samt fred. Dessutom finns ekonomipriset till Alfred Nobels minne som instiftades av Sveriges riksbank 1968. Kungliga vetenskapsakademin utser pristagarna i fysik, kemi och ekonomi. Karolinska institutet utser pristagarna i fysiologi/medicin. Svenska akademin utser litteraturpristagaren. Fredspriset delas ut av den norska Nobelkommittén vars ledamöter utses av den norska riksdagen (stortinget).

Så föreslås kandidaterna


Särskilda Nobelkommittéer på Vetenskapsakademin, Karolinska och Svenska Akademin bjuder in tusentals personer varje år att komma med förslag till pristagare. Det är professorer och andra vetenskapsmän, tidigare Nobelpristagare, akademiledamöter av olika slag, parlamentariker, författare med flera. Så många länder och universitet som möjligt ska vara representerade. Bara de inbjudna kan nominera kandidater. Vilka som blivit nominerade hålls hemligt i 50 år. Pristagarna offentliggörs i början av oktober.

Pompa och ståt


Priserna i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och ekonomi delas ut i Stockholm på Alfred Nobels dödsdag den 10 december. Ceremonin äger rum på Konserthuset. Pristagarna får diplom, medalj samt 10 miljoner kronor per pris. På kvällen hålls en bankett i Stockholms stadshus med 1.300 gäster. Fredspriset delas ut i Oslo. I samband med festligheterna håller pristagarna särskilda Nobelföreläsningar.

Vild du veta mer: http://svt.se/2.146551/nobelpriset_2010

måndag 6 december 2010

Julkalender del 3

Här kommer lite mer fakta om jul i historien.


Några av er har gjort bra gissningar gällande det absurda beloppet 61 miljarder.


Trots finanskrisen förra året förväntades julhandeln slå rekord 2009. 

Advent är traditionellt startskottet för svenskarnas julhandel. Det är nu vi börjar köpa julklappar och julmat – totalt för ett värde av 6600 kronor, enligt Svensk Handel.
Varje person handlar för 1.400 kronor mer under december än under en genomsnittlig månad.
En snittjulklapp i Sverige kostar mellan 100 och 499 kronor, enligt undersökningen.
Men det satsas även 61 miljarder på forskning
EU-kommissionen satsar mer pengar än någonsin på forskning och utveckling. 

Sammanlagt satsar EU-kommissionen 61 miljarder på forskning och utveckling för år 2011 – det är mer än någonsin tidigare. Anslaget är en del av EU-kommissionens Europa 2020-strategi som skall lyfta Europa till tätpositioner inom en rad forskningsområden samt leda Europa ut ur den ekonomiska krisen. Finansieringen kommer att gå till 16 000 forskares och industriförtagares projekt.

fredag 3 december 2010

Julkalender del 2 - inklusive en liten uppgift.

Vad ni kanske inte visste om julesnö.


och julblommor


Uppgift

Fundera över vad denna siffra handlar om. Skriv ner dina tankar.

61 000 000 000


onsdag 1 december 2010

Julkalendrar 1960-1969

1:a december

Julkalender

Då har vi gått in i årets sista månad. Med blandade känslor.
Då tänker jag främst på det vita som ligger i min trädgård.
Men lite trevligt kan det också vara.


Fram till jullovet kommer jag att erbjuda er och göra lite olika nedslag med fokus på främst traditioner och högtider.
Läs och lär. Ibland kan det innehålla en uppgift som du ska genomföra.


Glöm  inte att klicka på bilden.


tisdag 23 november 2010

Tragisk olycka


Minst 345 döda i festivalolycka

Relaterat

Vattenfestivalen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh slutade i katastrof när minst 345 människor trampades ihjäl eller drunknade, sedan panik utbrutit på en smal bro till festivalområdet på måndagen.
Vittnen berättade om mycket knuffande i trängseln, kaotiska scener och ambulanser i skytteltrafik.

Över tre miljoner deltog i avslutningen av den tre dagar långa festivalen. Bron över floden Tonle Sap förbinder staden med en ö där båtuppvisningar hölls.

tisdag 16 november 2010

Omredigerad

Filippa har designat om min profilbild!




måndag 15 november 2010

Extra dilemma - Mona Sahlin avgår

I går meddelade Mona Sahlin att hon inte kommer att fortsätta som partiledare efter extra-kongressen i mars nästa år. Beskedet kommer efter Socialdemokraternas sämsta val i modern tid. Vad var det som fick Mona Sahlin att ta det beslutet? Vem tar över? Skriv några rader.



söndag 14 november 2010

Veckans dilemma

Här kommer dilemma nr 2.


Aung San Suu Kyi


Denna kvinna har suttit inlåst i 2 decennier.


Läs artikeln som du hittar under följande länk och skriv ner vad du känner och tänker efter att ha läst den.

Aung San Suu Kyi

Försök att reflektera över varför hon suttit inlåst? Är det rimligt att sitta inlåst för att man uttrycker sina åsikter?

lördag 13 november 2010

Niornas bild

Hej

Här bilden på er nior som finns på katalogen. Kanske kul för er att se den i detta format.


Ha en skön helg!

torsdag 11 november 2010

Genus, jämställdhet och likabehandling

Då var det dags för ett nytt arbetsområde.

Sist vi sågs fick ni i uppdrag att läsa den nya LPP´n för att idag kunna komma med frågor när vi tillsammans ska titta på den. Jag hoppas ni känner er förberedda.




Tack för ett trevligt besök tillsammans med er på muséet igår!

måndag 1 november 2010

Höstlov

Kära elever!

Jag ville bara önska er alla ett riktigt skönt höstlov. Samla kraft, efter lovet startar vi upp ett nytt arbetsområde som innefattar begrepp som: Genus, jämställdhet och likabehandling. En ny LPP kommer att finnas på UNIKUM nästa vecka. Saknar en del reflektioner på förra veckans dilemma.

Ha det riktigt bra!


Hittade en höstbild från 2008, ser ni något i toppen?
Jo, Filippa hon gillar att klättra i träd.

torsdag 28 oktober 2010

Filippa Gaga

söndag 24 oktober 2010

Veckans dilemma

Tigern utdöd om 12 år



Gå in på följande länk och lyssna. Där efter gör du uppgiften som står nedan.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2690174

Du ska ju enligt mål kursplanen:

"Utveckla förståelse av grundläggande existentiella och etiska synsätt och använda er förståelse vid era ställningstaganden."


Med andra ord, du ska träna dig i att förstå sådant som du möter i livet, saker som rör ditt eget och andras liv. Veta vad som är rätt och fel när du beslutar något du ska göra.


"Ni ska utveckla förmåga att se konsekvenser av era och andras ställningstaganden och handlingar."


Med andra ord, du ska förstå att de beslut du och andra människor fattar kan leda till olika saker, bra och dåliga och att man ibland kanske måste tänka om för att göra något så bra som möjligt.

UPPGIFT
Vad anser du om detta med tigrarna? Jag vill att du tar ställning till det du läser och funderar och reflekterar över det och skriver några rader.

torsdag 21 oktober 2010

Yrken

För er som inte har hittat bra information om olika yrken ska titta på följande ställen.


http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrkesinformation/Yrken-A-O.html


Samt:


http://www.ur.se/Ung/Amnen/Studievagledning/Yrken-a-o/


På AMS (arbetsförmedlingens sida) kan ni hitta mycket matnyttigt, hur man skriver CV. 
Hitta drömyrket:

Hur ser framtiden ut och var finns jobben om tio år? Ta en titt på framtidsutsikterna och arbetsmarknaden för just ditt yrke och cirka 200 andra yrken.

Jean Baptiste Bernadotte-200 år

Karl XIV Johan, 

1763–1844, kung av Sverige och av Norge (som Karl III Johan) från 1818. Karl XIV Johan hette ursprungligen Jean Baptiste Bernadotteoch var son till sakföraren Henri Bernadotte i Pau i sydvästra Frankrike. År 1780 tog han värvning och gjorde karriär i franska armén, på 1790-talet som en av landets främsta generaler. År 1806 utnämndes han till furste av Pontecorvo, och 1810 erbjöds han att bli svensk tronföljare. Han anlände i oktober samma år och adopterades av Karl XIII under namnet Karl Johan. Redan som tronarvinge spelade Karl XIV Johan en huvudroll i svensk politik. År 1812 orienterade han sig mot Ryssland och anförde 1813 svenska trupper mot Napoleon och dennes förbundna, vilket 1814 ledde till freden i Kiel, varigenom Karl XIV Johan även blev norsk tronföljare. År 1818 blev han kung av båda rikena. Som sådan förde Karl XIV Johan en auktoritär men fredlig politik, som bl.a. ledde till byggandet av Karlsborgs fästning och Göta kanal. Hans alltmer konservativa maktutövning ("sängkammarregementet") ledde till hård kritik från liberalerna. – Gift med Désirée Clary (Desideria), far till Oscar  I.




onsdag 6 oktober 2010

PARIS

Hej alla mina kära elever!

Då flyger jag till Paris ikväll. Sissi tar hand om er på måndag och pratar med er om gymnasieval, jag är åter på plats på tisdag.
Fotografering sker den 13/10.

Jag önskar er en fortsatt bra PRAO-vecka.

tina

söndag 3 oktober 2010

PRAO

Då var det dags, för höstens PRAO! Ta er nu en riktig funderare och försök känn efter, vad arbetslivet verkligen kan innebära. Glöm inte att du har fått en uppgift att genomföra under veckan. Måndagen efter PRAO, vecka 41 har Sissi hand om er första SO-lektion där hon kommer att prata med er om val inför gymnasiet. Själv befinner jag mig just då i Paris.

Hoppas det gick bra för er på Äppelmarknaden, kunde tyvärr inte komma, eftersom jag har haft fullt upp med att röja ut min vind.

För er som inte uppfattat infon angående skolfotografering så kommer det att ske veckan efter PRAO´n.

torsdag 30 september 2010

Efter plugget

Då har vi börjat en ny kurs. Presentationen i måndags kommer även sedan att finnas på UNIKUM och ni kan även få den i pappersform. Efter plugget handlar bland annat om det som sker när ni går ut gymnasiet, men innehåller även PRAO, som det är nästa vecka, samt information kring olika gymnasieprogram. SYV kommer att ha en del i detta och ni kommer att få veta skillnaden mellan teoretiska och praktiska program, vad som krävs för att komma in på de olika programmen, ni ska även genomföra något som heter karriärpaktet.

måndag 13 september 2010

Virituell rundvandring i Sveriges riksdag

Jag vill att du kollar in följande länk och lär dig lite mer om Sveriges riksdag.

http://rundvandring.riksdagen.se/sv/

fredag 10 september 2010

Fredag 10/9

För dig som inte var här idag, gå in på följande länk och titta på filmen om hur ett val går till.

http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/filmer/svenska/index.html
tips till dig som är intresserad är att lyssna på P1 idag 16.00 då alla partier debatterar.

måndag 30 augusti 2010

Valet

Träningslägret är över och ni har fått info om vårt första arbetsområde VALET.
Nu när ni fått er uppgift Skapa ett eget parti hoppas jag att alla känner sig motiverade att börja jobba. Kör hårt!

Titta på följande sajt,
http://svt.se/2.129975/valet_2010?lid=index_2062731&lpos=sajt&from=innehall_ao
och prova att göra valkompassen som ni hittar där, länken ser ut på följande sätt:

 valet_2010.gif

På Svt´s sida hittar ni mycket matnyttigt om valet.

Där finns även en del satir om valet.

fredag 20 augusti 2010

Sista året, nu gäller det!

9 F, roligt att se er alla igen. Jag hoppas att ni alla har haft en skön sommar. Jag ser fram emot ett samarbete med er under hösten och vi kommer att arbeta vidare i samma anda som tidigare! Dock kan pressen på er bli större nu när ni träder in i ert sista år på grundskolan. Ni vet hur snabbt en termin går och därmed är det viktigt att ni har full fokus på målen från start. Ni har ansvar för era studier. Jag ska göra allt för att ni ska nå mål, känna glädje och lust och så vidare.